El projecte

L’antològica

Què fem?

Construïm un projecte multidisciplinar basat en una exposició antològica dedicada a l’artista berguedà Joan Ferrer. La iniciativa neix del grup Amics de Joan Ferrer i del col·lectiu Verdaguer 7, per homenatjar l’artista en tots els seus vessants: pictòric, docent i d’agitador cultural.

Per què?

En aquesta exposició antològica contemplarem per primera vegada l’obra de Joan Ferrer en conjunt, i podrem observar l’abast de la seva trajectòria. Obres de diferents formats i temàtiques conviuran en el mateix espai per mostrar com s’ha forjat el camí. La situarem en el context de la pintura catalana i en mesurarem el valor just, en relació amb els seus contemporanis i els moments artístics pels quals ha transitat l’autor. Descobrirem un gran artista, treballador incessant, que per diversos motius ha restat clos a la seva terra. La retrospectiva tindrà un component pedagògic destacat, tant des del projecte expositiu mateix com amb un programa educatiu específic per a l’exposició.

La dimensió cultural

L’art es nodreix de tots els aspectes de la vida, i en mou molts d’altres, amb impactes diversos que es multipliquen i es transformen en funció del moment i els estats d’ànim, individuals i col·lectius. Per això, i per copsar i comprendre tot l’abast de l’obra i la personalitat de Joan Ferrer, presentem un programa divers i modulable, amb activitats dirigides a tot tipus de públics.

Conferències

Una conferència inaugural ens acostarà a la trajectòria de Joan Ferrer i posarà de relleu les característiques de la seva pintura. Durant el temps de l’exposició s’ha programat una taula rodona, on destacats historiadors i crítics d’art dialogaran sobre l’obra de Ferrer i la situaran dins el context artístic contemporani.

Gastronomia

No és la primera vegada que l’obra de Joan Ferrer estableix connexions amb el món de la gastronomia. L’any 2009 es va dur a terme a Barcelona el projecte pictogastronòmic Olis i fogons, on es proposava un maridatge entre cuina i pintura. Aquesta vegada seran diferents restaurants de la comarca que ens proposaran una nova interrelació dels sentits.

Fotografia

El projecte compta amb una proposta fotogràfica creativa per captar instants i registrar moments de les experiències viscudes, ja sigui arran de l’exposició mateixa, de les intervencions de l’artista, al voltant de l’obra, del públic o de les activitats culturals que es duran a terme. Les mirades fotogràfiques seran documents que quedaran per al record de l’antològica. El recull de les millors instantànies es publicarà al web de l’exposició.

Programa educatiu

El programa educatiu està pensat per explicar l’exposició a un públic nombrós i divers. Es preveuen diferents activitats en funció dels diferents públics: per una banda, l’escolar, amb visites i tallers segons l’edat dels alumnes i tenint en compte col·lectius amb necessitats educatives especials, i per l’altra banda, visites adreçades a un públic adult.

Dibuix del natural. Sketchbook

El dibuix, un acte tan quotidià en l’obra de Joan Ferrer, pren forma en una activitat de dibuix del natural. Determinats llocs de Berga seran el motiu per fer l’sketch (esbós) mentre s’expliquen històries de la ciutat.

Futbol. Partit d'homenatge

Joan Ferrer destacava també en l’àmbit esportiu, sobretot en l’atletisme i el futbol. Per commemorar-ho es farà un partit d’homenatge. Una activitat amb caràcter nostàlgic i de record de joventut.

Concerts

El diàleg entre música i pintura es concreta de maneres diverses. La música clàssica tindrà el seu moment, tant el dia de la inauguració com en l’acte de cloenda. Durant el temps de l’exposició i en horari nocturn, la música de jazz permetrà visitar-la des d’una altra perspectiva.

Art a l'eix comercial de Berga

L’any 2010, amb motiu del Premi a la Cultura, l’obra de Joan Ferrer va sortir al carrer. Els aparadors de l’eix comercial de la ciutat van servir d’espai expositiu perquè tothom pogués contemplar-la. Aquesta vegada, l’Associació de Comerciants de Berga ens sorprendrà amb una nova proposta.

Joan Ferrer. Actual

El projecte contempla també una intervenció al El Konvent (l’antiga colònia Cal Rosal), l’espai d’art contemporani que promou projectes artístics i multidisciplinars en les comarques d’interior, amb impacte i ressò en tot el país i amb la voluntat de generar diàlegs entre l’artista, l’espai i la societat.

La proposta al Konvent es diu Joan Ferrer. Actual, i comptarà amb un programa específic.

ESPAIS

ARTISTES CONVIDATS

ACTIVITATS

OBRES EXPOSADES

L’obra exposada: pintura

Els inicis

Sense títol (1960)

Sense títol (1962)

Sense títol (1962)

Sense títol (1963)

La font del Carot (1964)

Sense títol (1964)

Sense títol (1964)

Sense títol (1965)

La sèrie clàssica

El rapto de Europa (1965)

Abstracció figurativa (1972)

La soca (1985)

El celobert (1986)

La pipa de Maigret (1986)

Partagás (1986)

Retrato de un comunista (1986)

Guanyen negres (1987)

L'Angelina (1987)

Della simmetria (1990)

Panoràmica (1993)

Dona nua ajaguda en un finestral (1994)

L’abstracció

Silenci personal (1993)

Foc al bosc (1994)

Natura morta flotant (1994)

Paisatge del Berguedà (1994)

Teulades de Berga (1994)

La borratxa (1995)

L'arbre mort (1997)

El camp daurat (1999)

Joc de groc, ocres, grisos i negres (1999)

Les ampolles (2001)

Amenaça tempesta (2003)

El drap blanc (2007)

L’expressió figurativa

Excitades com nervis les branques dels roures (2007)

Vint-i-dos milions de dies, petit format (2007)

El calissot de la gratella (2008)

Hivern (2008)

Interior amb cadira (2008)

L'om de la plaça del forn (2008)

La contaminació de la tèrmica de Cercs (2008)

Quercus Ilex (2008)

Modern times (2009)

Preneu-m'ho tot, deixeu-me la paraula (II) (2010)

El clam a l'erm ("El pi de les tres branques") (2012)

Llevantada a Cambrils

L’espai

Després d’una feina intensa, hem aconseguit el millor entorn per allotjar l’exposició retrospectiva de l’obra de Joan Ferrer, que esdevindrà l’eix central del programa. Les condicions arquitectòniques del Convent de Sant Francesc, juntament amb la disposició dels actuals responsables de l’orde franciscana, ens impulsen a posar en marxa una tasca complexa i engrescadora: el condicionament dels espais del Convent per dur-hi a terme activitats socioculturals.
La satisfacció serà doble: adequar el millor espai per a la mostra antològica, i que aquest quedi per a les berguedanes i els berguedans.

Objectiu: recuperar el Convent de Sant Francesc

Fa temps que el Convent de Sant Francesc roman inutilitzat, a causa del desmantellament de l’antiga escola de Formació Professional. Amb aquest projecte aconseguim recuperar aquest espai privilegiat i dotar-lo de la infraestuctura bàsica perquè esdevingui un centre cultural en benefici de Berga i de tota la comarca.

Un espai per a la ciutat

El Convent de Sant Francesc ha estat una referència per a generacions de berguedans. El nostre objectiu és que ho continuï sent. Hi volem fer les intervencions adequades perquè pugui allotjar l’exposició principal del nostre projecte. Un cop passada l’exposició, el Convent quedarà com un espai adequat per a d’altres exposicions i activitats socioculturals.

Un entorn polivalent

El convent disposa de sales àmplies úniques que permetran contemplar l’obra de Joan Ferrer en condicions òptimes. Volem que, passada l’exposició, aquests equipaments quedin com a centre de referència per a activitats socioculturals.

Col·labora-hi!

VOLS FORMAR PART DEL PROJECTE?

Aquest és un projecte obert a la col·laboració d’institucions, particulars i empreses. Hem previst fórmules diverses per a la participació d’uns i altres.

Descobreix com fer-ho!

Contacte

4 + 12 =