“la Caixa”, l’Ajuntament de Berga i els Amics de Joan Ferrer impulsen l’exposició antològica del pintor i la rehabilitació del Convent de Sant Francesc

Berga, 31 de juliol del 2019. ”la Caixa” i l’Ajuntament de Berga impulsen la rehabilitació de la planta baixa del convent de Sant Francesc de Berga –cedit per la Província Franciscana de la Inmaculada Concepció- iniciant-se així la seva transformació en un equipament municipal dedicat a la cultura. El projecte és una iniciativa dels Amics de Joan Ferrer i del Grup de Pintors Verdaguer 7.

“la Caixa” ha destinat més de 280.000€ a l’habilitació del nou espai cultural per a la ciutat de Berga i a l‘exhibició de la primera exposició que acollirà el convent: la mostra antològica sobre l’artista berguedà Joan Ferrer. L’Ajuntament de Berga hi destina un import d’uns 436.000€ que inclou la redacció de la documentació tècnica necessària, l’actuació per a l’eliminació i tractament preventiu de tèrmits, la reforma interior de la planta baixa del Convent, la construcció dels lavabos i la millora de l’accessibilitat a l’equipament.

L’Orde franciscana ha posat a disposició de l’Ajuntament l’antic convent, en desús des del 2014, per convertir-lo en l’equipament cultural de referència a la ciutat. Així el nou espai cultural s’estrenarà amb l’exposició antològica del pintor i activista cultural Joan Ferrer, que s’inaugurarà al setembre de 2019, organitzada pels Amics de Joan Ferrer i el Grup de Pintors Verdaguer 7.

L’exposició antològica Joan Ferrer. El tacte de la llum estarà comissariada pel crític d’art Bernat Puigdollers i comptarà amb l’organització d’un conjunt d’actes culturals al voltant de la mostra. L’eix del projecte girarà en torn de la dualitat entre l’artista i l’home corrent: el pintor, reservat i clos en el taller, i la persona, oberta i extravertida, que participa activament en la vida social i cultural de la comarca.

El convent de Sant Francesc ofereix un marc idoni per instal·lar-hi els més de 110 metres lineals d’exposició. Es recorreran els 6 grans àmbits temàtics de la trajectòria artística de Joan Ferrer: l’estudi, els inicis, el bodegó, el paisatge, el jo i el cos. L’itinerari també tindrà una estació dedicada a l’obra sobre paper, «un corrent paral·lel que li ha permès experimentar i obrir nous camins», en paraules de Puigdollers.

La figura de Joan Ferrer ha pres al llarg dels darrers anys una gran rellevància en el panorama artístic català. No només per conrear una obra sòlida, fonamentada en més de cinquanta anys de trajectòria, sinó també per la ingent tasca docent que ha donat vida cultural i artística a tot el territori. És per aquest motiu que, en homenatge a tants anys de vida artística, s’ha volgut organitzar una gran mostra retrospectiva que analitzi el conjunt de la seva obra i aprofundeixi en el context i els referents que l’han fet possible.

Joan Ferrer. El tacte de la llum presenta per primera vegada una visió completa de l’obra de l’artista, des dels inicis fins a l’actualitat, i permet fer una lectura en profunditat de la dimensió plàstica de l’autor berguedà. Joan Ferrer ha desenvolupat al llarg dels anys una obra rigorosa i reflexiva on el procés creatiu hi ha jugat un paper fonamental. Per aquest motiu, aquesta mostra incideix també en aquesta actitud i vol ajudar a l’espectador a comprendre la conducta davant del fet pictòric, els plantejaments estètics i plàstics que conformen la recerca constant i rigorosa en el propi mètode de treball.