Més de 6.000 persones han passat pel convent de Sant Francesc en els 3 mesos d’exhibició

L’exposició antològica Joan Ferrer. El tacte de la llum ha tancat les portes aquest dissabte passat, 28 de desembre, amb un concert de música flamenca a càrrec de Lidia Mora & Ruselito. Centenars de persones es van acostar al convent de Sant Francesc per acomiadar la mostra, que ha esdevingut un èxit d’afluència i ressò més enllà de la Catalunya Central. Joan Ferrer també hi va ser, i es va adreçar a les persones que van assistir a l’acte, emocionat, per agrair-los el suport i les mostres d’estima que ha rebut durant aquests tres mesos.

Dolors Ferrer, coordinadora de l’exposició i representant dels Amics de Joan Ferrer i del Grup de Pintors Verdaguer 7, tancava l’acte amb un: Gràcies Joan per donar-los l’oportunitat de contemplar la teva trajectòria artística, per compartir amb tots nosaltres el teu quefer i la teva part més íntima expressada amb formes i colors, per deixar-nos vibrar amb els teus colors sords, els teus gestos delicats i expressius alhora. Poder contemplar el Desig de pintura, la Poètica dels cossos, els Reflexos del jo, la Presència callada de les coses i aquesta Trilogia del Paisatge, des de les soques sublimades fins el pas Del paisatge a la taca des d’una mirada pausada i continuada ha estat una experiència inoblidable. Va recordar que l’inici del projecte va sorgir del Grup de Pintors Verdaguer 7 perquè volien fer-li un homenatge al seu mestre i que els Amics de Joan Ferrer ho han impulsat fins arribar a fer-ho possible.

També va expressar agraïments vers la Família Franciscana qui ha cedit l’espai per fer l’exposició, a l’Ajuntament de Berga per la seva col·laboració, a la Fundació “la Caixa” i CaixaBank pel mecenatge i a la resta de patrocinadors. Agraïments, també, pels prestadors de les obres i per tots els voluntaris que han participat en el projecte i especialment al comissari de la mostra Bernat Puigdollers.

L’èxit rotund de l’exposició ha arribat per part del públic que ha expressat el seu interès i la complaença per l’exposició i per la recuperació del convent de Sant Francesc. Aquests darrers dies s’han superat les 6.000 visites. Més de 2.500 alumnes d’escoles del berguedà i també del Bages i la Cerdanya han gaudit del projecte educatiu; s’han dut a terme 32 visites de grup, 24 visites en família i 20 sessions de l’experiència immersiva Parli la llum a més dels particulars que han anat passant per la mostra. La dinamització cultural de l’exposició ha comptat amb sessions de dibuix a l’aire lliure (Sketching), el concert del grup coral Da Capo, la presentació del llibre de poesia de Vicenç Altaió sobre Miró i els poetes catalans, la presentació del llibre de referència de Joan Ferrer i catàleg de l’exposició a càrrec d’Àlex Susanna, director de la Fundació Vila Casas i el concert de flamenc que ha tancat la mostra.

La regidora de cultura, Roser Valverde, va agrair a Joan Ferrer l’aportació de gran nivell que aquesta exposició ha suposat per la ciutat de Berga i el goig de poder contemplar el conjunt de la seva obra. Orgullosa de poder fer aquest homenatge a un dels artistes més importants que tenim a casa nostra i de poder-ho fer amb la seva presència. També va expressar el compromís de l’ajuntament a impulsar aquest nou espai cultural.

Finalment l’acte va concloure amb un concert de flamenc per desig exprés del propi pintor i que els Amics de Joan Ferrer van voler oferir-li com a regal de cloenda. Amb una sala plena amb més de cent cinquanta persones, la cantaora Lídia Mora i el guitarrista Ruselito van fer pujar l’ambient oferint un concert fet a mida per a l’ocasió, on van cantar i tocar Fandangos i Bulerias que escollien a mesura que el públic es lliurava a la seva sensibilitat artística emmarcada pel gran fris El sol és de foc.