Joan Ferrer Gasol, nascut a Berga el 1937, és un referent a la Catalunya central. Deixeble del pintor Josep Maria de Martín, va formar part del cercle d’amics del mestre, amb els també pintors Josep M. Garcia-Llort i Albert Ràfols Casamada, escriptors com Gabriel Ferrater i, sobretot, Nèstor Luján, i crítics d’art com Josep M. Cadena, M. Lluïsa Borràs i Joan Perucho.

La seva pintura és personal i íntima, combina contemporaneïtat i tradició entre l’art de les primeres avantguardes i les darreres expressions artístiques d’avui. Innova dins de formes provinents de la renovació de conceptes sorgits del cubisme i que tendeixen cap a una abstracció figurativa. Pren elements o recursos procedents de l’art de tots els temps i els trasllada al seu terreny, a un llenguatge de poètica, de llum, d’ombra, de composició i textura.

Joan Ferrer ha destacat per la dimensió pedagògica, avalada per la necessitat de divulgar els seus coneixements i acostar el gran públic a l’art. Mestre de pintors, ha fundat nombrosos tallers i escoles de pintura, com l’Escola d’Art i Disseny del Berguedà o el Grup de Pintors Verdaguer 7. Joan Ferrer ha estat un dinamitzador cultural de la societat berguedana, atent al present, sempre reivindicatiu i compromès amb la terra que tant estima.

El tacte de la llum és la primera gran exposició antològica que recull més de 100 obres de l’artista, la gran majoria de les quals esta en mans privades. Al voltant d’aquesta mostra es desplegarà un programa educatiu i una sèrie d’activitats paral·leles, en sintonia amb la vocació pedagògica i agitadora de Joan Ferrer.