Com ja fa una colla d’anys, per Nadal, Joan Ferrer exposa a la llibreria QuatreCantons de Berga. Ho fa sempre amb una sèrie inèdita d’obra damunt paper. Aquest any, tot i coincidir amb l’exposició antològica, Joan Ferrer. El tacte de la llum que encara es pot veure fins el 28 de desembre al convent de Sant Francesc, no ha volgut deixar passar la cita amb la Nèlida, la llibretera.

La sèrie que presenta enguany és un conjunt de 10 peces que parteixen cromàticament de la seva darrera pintura, de gran format, De vell no es passa, 2019. Ho fa a través del color i no pas de la forma on la taca informe que ha anat mostrant en les obres dels darrers anys deixa pas a la geometria. Una paleta reduïda i ben escollida de negres, ocres i vermells, tots ells mats, es disputen l’espai. La llibertat que el paper ofereix al pintor li permet explorar noves dimensions expressives. A vegades són tan sols unes poques línies que sobresurten del negre; d’altres un joc de formes i colors que es disputen la dominància en l’espai compositiu.

Si a l’antològica hi podem veure la trajectòria completa de Joan Ferrer, en aquesta exposició hi trobem un nou Joan Ferrer que ens mostra el seu mestratge i ens desvetlla una pintura que de reüll s’acosta al constructivisme sense deixar del tot l’informalisme que ja ens té avesats. Composició, disposició i atzar. De ben segur que aquestes obres no les hem vist abans.