L’escriptor i director de la Fundació Vila Casas, Àlex Susanna, va fer de mestre de cerimònies aquest dissabte 16 de novembre al convent de Sant Francesc de Berga en la presentació del llibre Joan Ferrer. El tacte de la llum. El volum s’ha editat amb motiu de l’exposició antològica dedicada a l’artista —qualificada per Susanna d’«experiència aclaparadora»-, allotjada a l’antiga escola dels franciscans fins el pròxim 28 de desembre. En l’acte també hi van intervenir dos dels coautors del llibre: el pintor i catedràtic de la UB Xavier Franquesa i el comissari de la mostra, Bernat Puigdollers, a més de la coordinadora de la publicació, Dolors Ferrer, l’editor Jaume Huch i el mateix Joan Ferrer.

Dolors Ferrer va destacar la cura amb què s’ha elaborat tant el contingut com el disseny del llibre, que acaba sent «un objecte estètic en ell mateix». L’obra és, de fet, un recull coral on s’hi exposa la mirada experta de Puigdollers, en les Notes pera una exposició i en un text per a cada àmbit de la mostra. En ells hi descriu el concepte expositiu i aprofundeix en els trets més destacats de l’artista. L’article de Jèssica Jaques, professora Titular d’Estètica i Teoria de les Arts de la UAB, Joan Ferrer, onze mots per a mil converses, tracta de com la dualitat entre l’artista i l’home corrent s’entrellacen per a crear els micromons ferrerians. Xavier Franquesa, en el l’article Per caçar una llebre, aprofundeix en el quefer pictòric i el mestratge de Joan Ferrer. Completen la publicació la presentació de Dolors Ferrer, coordinadora del llibre, amb Oïdes i mirades. Els colors que texturen el tacte de la llum i el pròleg de l’historiador i crític d’art Albert Mercadé amb Reblar el paisatge. El llibre tanca amb una cronologia de l’artista.

Sense arribar a ser un catàleg raonat, s’hi recopilen un gran nombre d’obres des dels inicis pictòrics, als anys 60 fins a les obres de gran format més actuals. Les fotografies de les obres són de Josep Guzmán; les imatges que presenten els àmbits i acompanyen els textos son de Jordi Plana Pey i l’article Per caçar una llebre és il·lustrat amb fotografies de Valentí Moré. La coordinació del volum ha anat a càrrec de Dolors Ferrer i Bernat Puigdollers.

Previsions d’afluència superades

Quan tot just s’ha passat l’equador de la mostra, inaugurada el 28 de setembre, ja s’han superat les expectatives d’afluència de públic que s’apuntaven per a tot el període: fins ara han estat més de 1.300 persones que han esgotat tots els talonaris d’entrades impresos. A més, s’han fet nombroses visites per a grups i visites en família durant els caps de setmana. Els centres educatius han respost també amb entusiasme i l’activitat al convent de Sant Francesc és contínua.

Experiència immersiva: Parli la llum!

El passat cap de setmana es va estrenar l’experiència immersiva Parli la llum!, un recorregut musical i amb escenografia lumínica per les sales del paisatge de l’exposició. La narració de l’actor Miquel Gelabert (popular per la participació en telesèries com Ventdelplà, La Riera i Com si fos ahir i amb una filmografia en què hi destaquen pel·lícules com Salvador, El cafè de la Marina o Pàtria) transporta el visitant a una dimensió en què les textures, les composicions i els colors dels quadres de Ferrer prenen vida pròpia. La banda sonora, composta i realitzada per Joan Ernest Castells, ànima de Petit (The Eternity and the Mirror, Llenya Prima, The Blackbird daisy), compta també amb la veu de la periodista Marta Vives, que recita Joan Margarit, Perejaume, Ponç Pons i Laia Noguera, entre d’altres. L’obra exposada i la banda sonora s’emfasitzen amb un muntatge de llums dissenyat per Marga Vicens. Parli la llum! l’ha ideat i dirigit Maties Salom. Combina la tecnologia de discoteca silenciosa —el recorregut es fa amb auriculars inalàmbrics- amb el disseny de llums i es pot visitar els divendres, dissabtes i diumenges a les 19:15.